Štítky: Licence

Jak se připravit na ukončení podpory serverů verze 2008

Blíží se ukončení podpory dvou často nasazovaných serverových produktů. Bude proto potřeba je upgradovat, modernizovat a transformovat prostřednictvím aktuálních verzí systémů. Na rozhodování a řešení máme méně než půl roku.

Období prodloužené podpory (extended support) pro SQL Server 2008 a 2008 R2 skončí příští rok, konkrétně 9. července. Po tomto datu už nebude Microsoft běžně poskytovat záplaty bezpečnostních zranitelností či opravy jiných problémů. Zákazníci si však budou moci předplatit tzv. Extended Support Updates (ESU), kterými snad prodlouží životnost svých řešení až do července 2022. To ale dává smysl jen pro případ, kdy v nich organizace provozuje mission-critical aplikace, jež by bylo složité migrovat.

Podobně bude Microsoft nabízet předplacené ESU pro Windows Server 2008 a 2008 R2, kterým končí prodloužená podpora 14. ledna 2020.

Co poskytne služba ESU?

Zatím není jisté, zda ESU budou omezeny výhradně na bezpečnostní záplaty, či případně vylepší i užitnou kvalitu opravami chyb. Co v nich rozhodně čekat nelze, jsou funkční updaty. A samozřejmě, čím delší čas uplyne, tím menší je šance na to, že bezpečnostní opravy nebudou mít negativní dopad na funkčnost zastaralého řešení.

Krom toho, ESU nebude laciná záležitost (roční poplatek bude stát cca 75 % ceny licence) a navíc vyžaduje aktivní pokrytí licence předplatným Software Assurance. Pokud zákazníci Software Assurance k těmto serverům neudržovali, otevírá se jim ještě jedna cesta. Přenést daný workload do Azure (buď do Azure VM nebo využít Azure SQL Database Managed Instances). Sice tak dostanou ESU zdarma, ovšem zase budou platit licenční poplatky v Azure. A bez určitých úprav a modifikací využití takové aplikace se tato cesta stejně nejspíš neobejde.

Proto bude nejlépe zvažovat, jak moc je aplikace doopravdy „nemigrovatelná“ na novější verzi… SQL Server je totiž proslulý svou poctivě udržovanou zpětnou kompatibilitou. Typické aplikace, které využívají funkcionalitu verzí 2008 a 2008 R2, mohou bez jakýchkoli úprav běžet i v SQL Serveru 2012 až 2017.

Důležité je také vědět, že ESU nepůjde dokupovat donekonečna, ale jen do léta 2022. Prodloužíte tedy agónii za značně vysokou cenu maximálně o tři roky.

Což takhle spíše upgrade?

Tak předně – už od roku 2001 neexistuje upgrade serverů ve smyslu pořízení nové verze za sníženou cenu. Buď má licence pokrytí i předplacenou službou Software Assurance, a tak zákazník získá nárok na novou verzi v ceně SA, nebo je potřeba zakoupit celou licenci za plnou cenu. Toto řešení však může trochu zaskočit svými finančními nároky. Jaké jsou možnosti pořízení nové licence? Možná budete překvapeni, jak pestrý máte výběr.

ISV Royalty

Jednou z tradičních cest, jak přijít k SQL Serveru (ne však k serverovému operačnímu systému), je pořídit jej rovnou společně s řešením, které tuto databázi potřebuje. Pokud je integrována, lze ji získat obvykle levněji, než v běžných komerčních licenčních modelech. Nevýhodou takto získané licence je jednak to, že její životnost je svázána s životností onoho řešení a v konfliktu s dnešními požadavky na vysokou dostupnost, neposkytuje důležitá práva, jejichž nosičem je předplatné Software Assurance.

Raději se Software Assurance

V odstavcích výše jste si všimli, že ani placená prodloužená podpora se bez aktivního pokrytí Software Assurance neobejde. Stejně tak bez Software Assurance nemůžete pořízenou licenci provozovat ve sdíleném prostředí, na sdíleném hardwaru – ať už jde o platformu Azure, nebo o pronajatý virtuální server v tuzemském datacentru. Tušili jste to?  Co ještě skrývá taková Software Assurance ve vztahu k SQL Serveru? Další tři důležité vlastnosti se týkají zajištění vysoké dostupnosti, což je parametr, na kterém si jistě u klíčových databází dáváte záležet. Jde o právo License Mobility across Server Farms, právo na Fail Over Cluster a Cold Backup for Disaster Recovery. Vystačíte si s „počítačovou angličtinou“, abyste přibližně pochopili, oč jde.

License Mobility dává právo měnit přiřazení licence na stroje v rámci jedné serverové farmy tak často, jak potřebujete. Jinými slovy, virtuální stroje, na kterých běží SQL Server na základě licence s aktivní Software Assurance, mohou víceméně volně putovat po serverové farmě podle potřeb provozu.

Fail Over Cluster je cesta ke zvýšení dostupnosti SQL Serveru, na kterou jsme už dlouhá léta zvyklí. Dává právo na to, aby na základě licenčního pokrytí pro jeden server běžela další (pasivní) instance SQL Serveru v jiném operačním prostředí. Obsahuje všechna data v aktuálním stavu, ale nepřistupují k ní uživatelé, do doby, kdy dojde k výpadku aktivního uzlu. Po návratu k normálu se pasivní a aktivní instance zase vymění.

Do třetice, Cold Backup for Disaster Recovery – právo na instalaci a příležitostné spouštění instance SQL Serveru připravené pro případ výpadku, který bude potřeba řešit spuštěním záložního „studeného“ serveru. Dalším posílením využitelnosti licence je právo nazvané License Mobility through Software Assurance, což je povolení k přiřazení licence do sdíleného prostředí poskytovatelů platformních služeb, kterým jsme povídání o SA pro SQL Server začali.

Tohle všechno jsou výhody srozumitelné především profesionálům v IT. Software Assurance ovšem dokáže potěšit i ekonomy, a to nejen v případě, kdy díky ní nedojde ke ztrátám při výpadku. Software Assurance totiž umí rozložit náklady na licenci do tří let, do tří plateb. Je k tomu potřeba využít smlouvu Open Value, v níž platíte vždy 1/3 ceny licence + poplatek za SA na 1 rok (což je 25 % ceny licence). Po celou dobu takové smlouvy získává zákazník právo na užívaní licence, tedy „službu“, provozní náklad, OPEX. Po třech letech je takto získaná licence trvalá a pro další období stačí pouze platit SA (25 % ceny) ročně.

Má ovšem smysl kupovat trvalou licenci?

Pokud více tíhnete k modelu software-as-a-service máme pro vás další dvě zajímavé cesty. Tou úplně nejnovější, dostupnou teprve od letošního léta, je platba Software Subscription v rámci modelu Cloud Solution Provider (CSP). Při něm si zákazník založí předplatné služby Azure a skrze ně si může předplatit také SQL Server (nebo i Windows Server) na rok či na tři. Při nákupu na tři roky je samozřejmě cena výhodnější. Oba produkty (SQL i WS) mohou být na základě Software Subscription provozovány buď na virtuálních strojích v Azure, nebo v tradičním prostředí u zákazníka (on-premise). Toto použití lze kdykoli změnit – přejít z prostředí do prostředí.

Využití produktů má svá licenční pravidla, která lehce zvýhodňují provoz v Azure, ale nakonec, proč ne? Až vám hardware zastará, místo nového železa prostě navolíte správnou konfiguraci virtuálního stroje a licenci jen přenesete sem. Jestli vás tento způsob licenčního pokrytí zaujal, ptejte se na detaily – u nás nebo u více než stovky našich partnerů, kteří poskytují služby v modelu Cloud Solution Provider.

Potřebujete rozložit platbu na ještě menší částky?

Pak využijte službu poskytovatele, který disponuje smlouvou SPLA (Service Provider License Agreement) – i těch máme u nás stovky. Mohou vám zajistit hladký běh a správu SQL Serveru a/či Windows Serveru i přímo u vás, i na vašem či pronajatém hardwaru. Vy to budete mít bez starostí a platit budete pouze měsíční poplatky za jejich službu obsahující i licenční pokrytí. Tohle řešení vás zbaví starostí, a navíc je ultraflexibilní. Licenční skladbu totiž můžete po dohodě se svým partnerem snadno změnit z měsíce na měsíc.

Jak vidno, platit si za ESU je vážně krajní řešení. Raději buďte za ESO a pomozte své organizaci nebo svým zákazníkům opustit nepodporovanou verzi a posunout se dál. My jsme tu od toho, abychom vám v tom pomohli. Neváhejte toho využít.

Darina Vodrážková

Žádné komentáře

Přidat komentář